VVSbloggen.no

World Refrigeration Day – Verdens nedkjølningsdag

Lurer du på hva World Refrigeration Day er, og hvorfor vi feirer det? For vi skal nemlig svare på det spørsmålet, og fortelle litt om saken i denne artikkelen. 

Montasje av aircon og tapet, world refrigeration day, kjøl deg ned med aircon

Det finnes svært lite som er like behagelig som en god aircondition når det er varmt ute! Derfor vil vi her på VVS-bloggen skinne et lite lys på verdens nedkjølingsdag som er 26.06.2020

Dette er verdens nedkjølningsdag

Verdens-nedkjølingsdag, eller World Refrigeration Day som det offisielt heter, er en internasjonal bevissthetskampanje som gir verden innblikk på hvor viktig og stor rolle den betydningsfulle industrien spiller i våres moderne liv. 

Dette er apparatene vi feirer

På denne dagen feirer vi alle de apparatene som hjelper mennesker i sine daglige liv med å reise, leve, og jobbe komfortabelt. For å leve så godt som vi gjør, må vi takke for kjøleskapet, airconditionen og varmepumpene vi har. Kjøleskapet gir oss en trygg og effektiv måte, å oppbevare mat og drikkevarer over lengre tider. Noe som ikke var mulig før. 

Aircondition gjør en glovarm sommer til noe levbart. Når det er over 30+ grader ute, er det deilig å komme hjem til et kjølig rom, alt til takke for aircondition. 

Det stikk motsatte gjelder om vinteren. Da når det er beinkaldt er det ekstra behagelig å få varmet opp boligen skikkelig med en god varmepumpe! 

Litt mer om teknologien og de forskjellige apparatene

Her skal vi fortelle litt om de tre hoved anleggene som gjør verden så komfortabel å leve i som mulig. Hva er egentlig de tre forskjellige anleggene, og hva er hovedoppgavene til anleggene? 

Kjøleskap

Et kjøleskap består i hovedsak av et termisk isolert rom og en varmepumpe. Varmepumpen overfører varme fra innsiden av kjøleskapet og ut til den ytterste delen av kjøleskapet. 

Uten kjøleskapet ville vi mistet evnen til å oppbevare mat og drikkevarer over lengre perioder. Grunnen for at mat og drikkevarer holder seg mye lenger i kjøleskapet er fordi bakteriene i maten for en nedsatt reproduksjonsevne når temperaturen synker som den gjør i kjøleskapet. 

Aircon

Klimaanlegg er ikke bare viktig for å senke varmen i boliger, men også å senke varmen i rom hvor det står mye varmeproduserende elektroniske enheter, som for eksempel, et datarom eller en server. 

Varmepumper

Varmepumper bruker den samme grunnleggende syklus av kjøling som brukes av et klimaanlegg, bare i motsatt retning! 

Det fine med varmepumper er at de kan som regel varme opp et rom, eller kjøle det ned. Varmepumper hjelper ikke bare deg å holde huset varmt om vinteren, men også i økende grad brukes de til å varme opp varmtvannet som brukes rundt i boligen. 

Vi takker de supre nedkjølings-oppfinnerne som har gjort livet vårt enklere og mer praktisk

Oppfinneren av den moderne elektriske klimaanleggsenheten er Willis H. Carrier. Willis H. Carrier oppfant klimaanlegget da han ville ha mer kontroll på produksjonsprosessen i et trykkeri. Klimaanlegget hans kontrollerte ikke bare temperatur, men også fuktighet! 

Se flere innlegg